lørdag 26. januar 2013

Singapore dag 2


Allerede (til oss og være) kl 10 forlot vi hotellet på jakt etter zoo, 15 timer senere returnerte vi etter besøk i 2 av verdens beste dyrehager meget slitne og meget fornøyde.

Singapore zoo er på flere kåringer rangert som verdens aller beste zoo, så glade som vi er i denslags kunne vi ikke la anledningen gå i fra oss. Etter 2 turer med metro og god hjelp fra en lokal mann som var meget glad i Singapores buss-system fant vi bussen som bragte oss hele veien frem. Dyrehagen skuffet ikke, og var nydelig tilrettelagt med dyr fra alle verdenshjørner i et vakkert miljø.

En spesiell og utrydningstruet rase
Opphavet til trollet?
Styggest  i parken og stolt av det
Vakrest i parken - og vet det selv
Stramme karer
Sterke og smarte
Asiatisk bjørn med lange negler..
..nå som vaskebjørn
En bukett med vakre blomster
Dyrehagen er en stor park, med mange helt frittgående dyr. Selvfølgelig ikke de farlige dyrene, men til og med orangutanger klatret fritt i trær over hodene våre. De største og aggressive var på den klassiske apeøya riktignok, men likevel artig å se de små klatret over oss.
Flaks at denne karen ikke måtte tisse

Flyvende rev, ja det heter altså det

Kjempeskilpadde, Erik med som målestokk

Når så mange dyr går rundt på egenhånd, er det også mange vakter/dyrepassere som går rundt å ser til at vi besøkende klarer å holde fingrene av fatet, og utallige skilt som minte oss på at selv om de ser søte ut - tro om igjen. Med minnet om damen som fikk ansiktet spist opp, var vi ikke nær å strekke ut en hånd. Ellers var parken klassisk delt opp etter geografi, og vi vandret gjennom hele verden på syv timer.
Halvt zebra, halvt flodhest, men egentlig nesten bare hest

Både kunne og ville spise oss der han klasket med kjevene

Lille nusset koser seg med snacks

Det var også lagt opp til små "guidede" turer der man fikk gi snacks til de dyrene man kunne som ufaglært, til visse tidspunkt, med påfølgende informasjon om dyrene. Høydepunktet for Thereses del var nok da hun fikk mate gullerøtter til sitt favorittdyr sjiraffen, mens Erik var godt fornøyd med å klappe sin gode venn, ringhalelemuren.
Erik og ringhalelemuren

Myk og god

Therese i ekstase

Vakreste øyevipper i hele verden

Vår fremtidige pusekatt, fikk ikke plass i veska

Vi var med på den guidede turen igjennom Afrikas savanner, der var det både skumle og smårare hyggelige dyr.
Denne karen visste at det nærmet seg mat og så seg ut et fint bytte blant publikum

Løvetann

Pumba var nabo til..

..sin gode venn Timon

Da klokken nærmet seg 18 og stengetid tror vi at vi nesten hadde klart å rekke over alt av interesse, men vi gav oss naturligvis ikke der. Da spaserte vi nemlig de ca 300 meterne bort til Singapore Night Safari, et nesten like stort zoo, med den vri at åpningstidene her er klokken 19-24. De har fokus på dyr som er i aktivitet  på natten, dyr som vi ofte ikke får se. Det var delt inn i tre aktiviteter.

Vi begynte med dyrenes nattshow. Det var fremvisning av noen av de dyrene som er aktive på natten, samt litt opplæring av publikum i resirkulering. Vi fikk se et merkelig dyr som lukter popcorn og klatrer i trær, opptrente oterer, kjempepyton og hyener. Det flotteste var ulven som kom så vidt ut på scenen for å hente seg en kjøttbit.

Så gikk vi videre til bilene for å dra på safari, og køen var gigantisk. I etterpåklokskapens navn, og dersom du skulle tenke deg å dra en dag, burde man ta kjøreturen sist, for da var det nesten ingen kø igjen. Vi kjørte med lysene av og skulle være stille mens vi tok en rundttur på ca 45 minutter og fikk se hyene, løver og mange ander dyr, med frittgående hjortedyr av div størrelser ruslende rundt. Elefanthannen var i storform og danset rundt til stor glede for oss på safari.

Til sist gikk vi stiene rundt i parken som er lagt opp i fire løyper som henger sammen. Det er ikke like fritt som i vanlig dyrehage, men man blir sluset rundt i en bane. Det er kanskje like greit tatt i betraktning at det er bekmørkt og frittgående dyr der. Selv om det var mange folk der, gikk vi store deler av turen alene, og det var en mektig opplevelse å stirre hyenene og de mange kattedyrene som jakter på natten i øyenene i stillhet, med kun skogslyder og nattemørket rundt seg.
Dyrene lagde også mye mer lyder i mørket enn vi vanligvis er vant til, eller er det stillheten som lar de slippe til?

I nattsafari har de to ganske enkle regler, forhold deg stille og rolig, og ikke ta bilder med blitz. Dette skremmer dyrene, og kan gjøre de aggressive. Dette trodde vi skulle være enkle regler å holde seg til, men nei. Vaktene gjentok seg i evigheten. På nattshowet startet de med å si dette på ca 8 språk, og fikk publikum til å messe at blitz er forbudt. Likevel gikk blitzen jevnt og trutt. Showet ble stoppet ca 5 ganger for å gjenta samme beskjed. Også på safari ble dette gjentatt flere ganger og vaktene rundt i parken gjorde det samme. Det er utrolig at mennesker ikke forstår at det for en gang skyld ikke handler om dem, men at vi er på besøk hos dyr som er vant til å leve i mørket og har øyne som ikke tåler blitz. Det hadde kanskje vært enklere å forby bildetaking i parken. Det er vel bare å konkludere med at  "folk" er like ubrukelige i alle land.

For vår del ble det en bedre opplevelse for oss også å gå i stillhet rundt å nyte parken, enn det sannsynligvis ble for kakle kaklesen som vi dessverre støtte på i ny og ne.  Av overnevnte grunn har vi ingen bilder fra nightsafari.

Advarsel: Moralpreken følger:
Singapore zoo og Singapore nightsafari har begge ført og fremst fokus på dyrevelferd, og deretter de besøkende. De verner om noen av de mest utrydningstruede arter i verden,  og ser på det som sin oppgave å drive opplæring i diverse fora. De lever etter mottoet (fritt oversatt); de vi elsker, verner vi - de vi kjenner, elsker vi - og vi kjenner kun de vi lærer om.
Vårt rovforbruk av regnskoger og ødeleggelse av miljøet er en stor trussel mot våre kjære dyr så vi avslutter derfor med budskapet;
Reduse
Reuse
Recycle
Replant

1 kommentar:

  1. Åhhhhh, det hørtes ut som en flott opplevelse!! Jeg elsker safari!! :)

    SvarSlett