fredag 15. februar 2013

San Francisco dag 2

I dag vandret vi avgårde langs alle de bratte bakkene her i byen og satte kursen mot Fisherman's Wharf, der alle fiskebåtene lå i eldre tider. Nå til dags er det mest restauranter, underholdning og sjøløver. Sjøløvene har nemlig tatt over deler av pir 39, og flere måneder i året kan man beskue (og lytte til) disse artige dyrene som helt frivillig gjør sitt inntog.
Samling på pir 39

I såkalt gamle dager var det seilbåter som brukte bryggene, men på grunn av at lovverket sier at båtene har vikeplikt for sjødyrene, har de nå tatt over. Det er rikelig med mat der, og de bruker flytebryggene til soling og avslapping, til særlig turistene sin begeistring.
Studerer mennesker

Høylytt korøvelse



Deretter gikk vi bort til pir 33 for å ta fergen ut til den beryktede fengselsøyen Alcatraz. På veien måtte vi teste de lokale godsakene, corndog og salty pretzels. Corndog var sånn helt middels, som en bløt grillpølse med smultring rundt. Pretzel var bedre.
Nomnomnom

Slafs

Etter det var vi klar for ekskursjon til den berømte fengselet. Trivelige typer som Al Capone sonet her i flere år før fengselet ble nedlagt i 1963. Alcatraz, også kalt The Rock, hadde rykte på seg for å være fengselet man ikke kom fra i live. Nå derimot går det ferjer frem og tilbake dagen lang og øya er en del av nasjonalparkene og en stor turistmagnet.
Alcatraz fra fastlandet

Velkommen

I tidlige tider var det kun et fyr på øya, deretter militært område og så fengsel. Vi fikk audioguide igjennom hele fengselet, og fikk en smakebit på livet på Alcatraz. Selv om øya er idyllisk, var det nok ikke så hyggelig å være innsatt. Det var tøffe forhold, og egen isolasjonsdel, der man ikke en gang fikk tilgang på lys.
Tre etasjer med celler

Ikke kjempegod plass

Det ble sagt at man hadde krav på seng, tøy og mat. Andre privilegier måtte man gjøre seg fortjent til. Det var også noen som gjorde seg fortjent til både bibliotekprivilegier og en og annen utdannelse i tillegg til basiskravene. Maten der var forøvrig USA sin beste, ja til og være fengsel da, og et av svært få fengsel der ansatte og innsatte spiste det samme.
Gal mann på cellen

Vi lærte om det store opprøret på Alcatraz og livet for familiene som faktisk bodde på øya, dog utenfor murene. Rundt dette fengselet som huset USA sine skumleste kriminelle bodde fangevokterne sine familier, fyrvoktere og indianere tilsynelatende uberørt, og de låste visstnok ikke engang dørene.
Fyrhuset

Utsikten til San Francisco og Golden Gate Brigde var spektakulær, og bidro sannsynligvis til at fangene lengtet etter friheten enda mer. Friheten så nær, men likevel så uoppnåelig, bare 1,2 miles unna over skumle strømmer og tidevann. Det gikk med noen liv etter at de kastet seg i havet i håp om å svømme til friheten. Det sies at når vinden blåste fra vest, kunne de høre latter og musikk fra byens festligheter helt inn i cellene, og man kan forstå at tanken oppsto. Vi slapp heldigvis ut igjen etter noen timer og kom trygt tilbake til fastlandet. Nå er området rundt fengselet blitt til botanisk hage/fuglenes rugeområder, og kombinert med at vi var heldige med været, var det idyllisk.
Utsikt til San Francisco
Golden Gate og Erik
I dag er det selveste Valentinsdagen og dette er jo litt større her borte enn vi er vant til. Vi hadde ikke planer om å markere dette, men tilbake i sentrum feiret vi likevel litt Valentines day med middag på en hyggelig italiensk restaurant i North Beach. Det var knapt en mann som ikke bar rundt på en blomsterbukett og en liten gave i byen. Love is in the air. Mon tro om det ikke blir et par frieri i løpet av aftenen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar